DSÖ kararını 14 Temmuz’da açıklayacak: Aspartam kanserojen mi?

İsminin açıklanmasını istemeyen iki farklı kaynak, özellikle şekersiz, kalorisiz olarak pazarlanan içeceklerde ayrıca bazı gıda ve sakızlarda sıklıkla kullanılan bir tatlandırıcı türü olan “aspartam”ın, insanlar için “olası bir kanserojen” olduğunun Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı, UIuslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından duyurulacağını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre duyuruda aspartam kullanımının ne kadarının insan sağlığına zararlı olduğunun belirtilmeyeceği bildirildi.

Bu risk değerlendirmesi DSÖ’ye bağlı başka bir komite tarafından yapılıyor. Kısa adı JECFA olan bu komite aspartamla ilgili kararını 14 Temmuz’da açıklayacak.

Aynı komite 1981’den beri aspartamın güvenilir olduğunu söylüyordu.

ŞEKERE GÖRE 200 MİSLİ DAHA TATLI

Kabul edilen günlük limitler dahilinde tüketilmesinin güvenli olduğu belirtilen aspartam, kola ve diyet içeceklerin birçoğunda, meşrubatlarda, meyveli yoğurt ve sütlerde, kahvaltılık gevreklerin içerisinde ve hazır tatlılarda, diyabet hastalarının kullandığı neredeyse tüm gıdalarda ve ketçap gibi soslarda bulunuyor. Laboratuvar ortamında üretilen aspartam, şekere göre 200 misli daha tatlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x