Türkiye’nin tarımı için 250 araştırmacı proje üretiyor

Erciyes Üniversitesi, Tarım Teknolojileri Platformu ile Tarımın Geleceğini Şekillendiriyor

Erciyes Üniversitesi tarafından yönetilen TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı tarafından desteklenen “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” projesi kapsamında 250 araştırmacı ve 110 bursiyer öğrenci, Türkiye’de tarım sektörünün geleceğine yönelik önemli çalışmalar yürütüyor.

Proje kapsamında Erciyes Üniversitesi’nin yanı sıra Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM Gıda Enstitüsü, ODTÜ-GÜNAM, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Toros Tarım AŞ ve Tekfen Tarım AŞ gibi çeşitli paydaşlar yer alıyor. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, projenin önemine dikkat çekerek, 130 milyon liralık bir bütçeye sahip olduklarını belirtti.

Proje kapsamında yöresel tarıma katkı sağlanmasının amaçlandığını vurgulayan Altun, “Her bölgenin kendine özgü tarım yapma koşulları bulunmaktadır. Bizim hedefimiz, bu projeyle çevreye duyarlı ve yenilikçi tarım teknikleri geliştirerek Türkiye’nin gıda güvenliğine katkıda bulunmaktır.” şeklinde konuştu.

Yenilikçi Tarım Teknolojileri ve Biyolojik İlaçlar Üzerine Çalışmalar

Proje Yöneticisi Araştırma Dekanlığı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Özhan Şimşek ise TÜBİTAK’ın en büyük fonlarından biri olan 1004 projesinin araştırma üniversitelerine tahsis edildiğini belirtti.

Tarım sektörü için büyük önem taşıyan bir konsorsiyum oluşturulduğunu ifade eden Şimşek, “Amacımız, çevreci ve yenilikçi yaklaşımlarla tarımsal problemlere çözüm üretmek ve bu çözümlere dayalı ürünler geliştirmektir.” dedi.

Projeyi geniş kapsamlı olduğunu belirten Şimşek, bitki ıslahı çalışmaları, biyolojik ilaçlar, mikrobiyal gübreler ve topraksız tarım gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Projede yer alan 250 araştırmacı ve 110 bursiyerin yetişmesi ve istihdam edilmesi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir